På både Computex och Bilibili World 2023 i Shanghai visade Asus grafikkort och moderkort med en ny kabelfri lösning för strömförsörjning, med en ny kontakt vid sidan om PCI Express x16-kontakten. Nu har välbekanta rykteskällan Momomo_us publicerat delar av den officiella dokumentationen för kontakten, som visar sig vara en modifierad variant av den existerande standarden High Power Card Edge (HPCE) som används i servrar, skriver Tom's Hardware.

Specifikationerna avslöjar att den nya kontakten kan leverera upp till 600 watt, men exakt hur hög effekt ser ut att vara upp till moderkortstillverkarna. Asus prototyper på Computex och Bilibili World låg på exakt 600 watt, men eftersom det redan idag inte riktigt räcker till exempelvis överklockade Geforce RTX 4090-modeller är det inte konstigt att utvecklarna har velat höja taket ytterligare.

hpce-dokumentation.jpg

Delar av HPCE-dokumentationen. Bildkälla: momomo_us

HPCE-standarden har flera olika kontakter, men där en specifik valts ut som lämplig för konsumentgrafikkort. Den är något större än en PCI Express-kontakt och har 16 stift för strömförsörjning samt 12 för kommunikation mellan grafikkortet och moderkortet. Tillverkare rekommenderas att inte använda någon låsmekanism för kontakten, då det kan göra det besvärligare att montera eller lyfta ut grafikkortet, och PCI Express x16-kontakten har redan en låsmekanism.

Förutom att befria insidan av datorn från kablar gör en fast strömkälla från moderkortet att användare inte behöver oroa sig för smälta kablar – något som har varit ett problem med 12VHPWR-kontakterna. Asus är hittills den enda tillverkaren som producerat några konsumentprodukter med den nya HPCE-kontakten, men då det är en standard står det även andra tillverkare fritt att anamma den.