Det är inte bara datorhårdvara som figurerar i mörka kvartalsrapporter. En färsk analys från Counterpoint visar på rejält tapp för telefonleveranser, som gör andra kvartalet år 2023 till det sämsta på elva år.

Ställt mot samma period föregående år minskar leveranserna med 12 procent, totalt 6 procent lägre än tidigare bottenresultat. Jämfört med rekordåret 2016, när leveranssiffror låg som högst, handlar det om ett tapp på 38 procent. Ställt mot andra kvartalet år 2022 sker det största tappet i Västeuropa, dit leveranser minskar med 14 procent. Jämförelsevis minskar Östeuropa endast med 8 procent samma period.

Europe-Q2-2023-PR-Chart.jpg

Leveransstatistik över tid.

Fördelat på tillverkare tar Oppo den största smällen, med ett leveranstapp på 51 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Det menar Counterpoint bland annat beror på att patenttvister orsakat ett osäkert läge för tillverkaren i flera av de europeiska länderna. På andra plats följer Apple, vars leveranser minskar med 21 procent.

Europe-Q2-2023-PR-Chart_2.jpg

Leveransstatistik fördelat på tillverkare.

Den enda tillverkare som ser en uppgång är Realme, som fyllt det tomrum Apple och Samsung lämnat i Ryssland. Där växer även marknaden i helhet, men Counterpoint påpekar att det främst handlar om viss återhämtning efter stora tapp i samband med föregående års sanktioner mot landet.