När Apple introducerade Iphone 12-familjen var det med ett trendbrott. Utöver modeller i 6-tumsklassen och större anlände en Mini-modell, som en motpol till de allt växande telefonskärmarna. Modellen återvände senast med Iphone 13, men nu menar rykten att minstingen är på väg bort för gott.

Med Iphone 14 stod Apple helt över en Mini-modell, för att istället återintroducera det tidigare Plus-suffixet. Inte helt förvånande väntas detsamma gälla för Iphone 15, som introduceras den 12 september. För att göra rum åt Iphone 15-familjen kan Apple blåsa av Mini-tillverkningen för gott. Det uppger Wccftech, som bland annat pekar på ett uttalande där Bloomberg-analytikern Mark Gurman menar att Apples Mini-lager sinar.

Iphone 12 Mini finns inte i Apples webbutik sedan ett år tillbaka och Iphone 13 Mini påstås gå samma väg inom kort. Med färska modeller på ingång är det ingen högoddsare att äldre modeller utgår. Specifikt Mini-modellerna var därtill aldrig någon succé – båda har legat i botten av Apples siffror och bara utgjort några få procent av telefonjättens totala försäljning.

Med det sagt håller sig Apples telefoner ofta kvar hos återförsäljare betydligt längre. I siffror från Omdia (via Wccftech) framgår bland annat att betydligt äldre Iphone 11 fortfarande säljer bättre än de två Mini-modellerna. Därtill konkurrerar Mini numera med Iphone SE, som med 4,7-tumsskärm och hölje ärvt från Iphone 8 också riktar sig mot de som önskar mindre formfaktor.

Läs mer om Apple: