Under tisdagkvällen intog Tim Cook och Apple scenen med bolagets traditionella september-evenemang. Ett av kvällens stora fokus var Apple Watch, med ett avtäckande av Series 9, som efter flera år uppdateras med en helt färsk systemkrets.

chrome_191018_as.jpg
chrome_191032_as.jpg
chrome_191046_as.jpg

Med S9 tar Apple Watch ett ordentligt prestandakliv. Systemkretsen rymmer 5,6 miljarder transistorer och utlovar 30 procent snabbare grafikdel, tillsammans med en två gånger bättre Neural Engine än tidigare. Det senare möjliggör snabbare interaktioner med Siri, som dessutom flyttar in lokalt på enheten.

chrome_192858_as.jpg

Att Siri flyttar närmare innebär därtill ett par större förändringar. Apple utrustar bland annat den lokala röstassistenten med möjlighet att utföra flera vanliga kommandon utan att behöva ansluta mot molnet. Därtill innebär lokala kopplingen att Siri kan användas tillsammans med användarens hälsodata, för att exempelvis fråga hur det står till på sömnfronten eller hur det står till med antal steg för dagen.

Fingertoppskänsla med Double-tap

Tillsammans med den färska systemkretsen introducerar Apple vad de kallar Double-tap. Som namnet avslöjar omfattar det ett dubbelklick, men den här gången helt utan att involvera skärmen. Klockans sensorer får istället möjlighet att detektera om användaren slår ihop tumme och pekfinger två gånger i rad.

chrome_191638_as.jpg

Med Double-tap kan användare exempelvis svara och lägga på samtal, styra musik eller starta olika rutiner – nästan utan att behöva lyfta ett finger. Funktionen lyfts fram som särskilt användbar för den som har händerna fulla, som vid träning, hundpromenader eller andra sysslor som gör det svårt att använda skärmen.

Storleksmässigt är det val om 41 eller 45 millimeter, samt huruvida mobilnät önskas. Utsidan i borstad aluminium finns i antingen svart, silver, guld, roséguld eller rött. För den enklaste, minsta modellen med endast GPS börjar prislappen på 5 565 kronor, vilket sedan klättrar beroende på konfiguration.

För ett antal tusenlappar extra går det därtill att välja rostfritt stål istället, vilket även innebär tåligare safirglas över skärmen. Där är färgerna istället är guld, silver och grafit och alltid både GPS och mobilnät, för en prislapp från 9 895 kronor.

Äventyraren Apple Watch Ultra 2 fräschas upp

Apple Watch Ultra är en förhållandevis ny medlem i Apples klockfamilj och även den får en uppdatering. I andra generation bestyckas den äventyrsinriktade klockan med samma S9-krets som Series 9, vilket betyder tillgång till samma nya fingergester.

chrome_192946_as.jpg
chrome_193150_as.jpg

Precis som tidigare version ska klockan fortfarande stå pall även för de mest extrema aktivitererna, från havsbotten till bergstoppen. Med Ultra 2 får den kvadratiska, något rundade skärmen ett lyft och blir mer ljusstark och som mest kan den så kallade always-on-skärmen nu nå 3 000 nits.

chrome_193340_as.jpg

I övrigt är det mesta identiskt föregångaren. Det är endast ett mått om 49 millimeter som gäller och skärmen är fortsatt täckt i safirglas, med boett i titan. Klockans GPS får sig ett lyft, men inga större förändringar vad gäller sensorer. Det går däremot att ta med sig klockan ännu längre ned i havets djup, eftersom certifieringen för dykning ned ökar från 40 meters djup till 100 meters djup. Även batteritiden får ett litet lyft, främst i batterisparläge, där tidigare 60 timmar ökar till 72 timmar.

För Apple Watch Ultra 2 blir det slutligen en sista repris med samma trio armband, som Apple menar är anpassade för vandring, vattenaktiviteter respektive pulshöjande träning. Färgerna är grönt, beige eller orange och Apple slår på en femhundring ställt mot föregångaren, för en prislapp om 11 495 kronor.

Läs fler nyheter från Apples september-evenemang: