Att koppla in RGB-belysta fläktar har historiskt sett varit ganska krångligt att få till på ett städat vis. Då varje fläkt behöver två kablar, en till belysningen och en för strömförsörjning till motorn, byggs snabbt ett ormbo av kablar upp på insidan av chassit. En lösning på problemet, som också seglat upp som en stark trend det senaste året, är att bestycka fläktarna med terminaler på sidorna – vilket låter dessa sammankopplas och på så sätt minimera antalet kablar som behöver löpa på insidan.

lian_li_patent.PNG

Illustration från Lian Li:s patent på sammankopplade RGB-fläktar.

Taiwanesiska Lian Li var först med att introducera det sammanlänkade konceptet med sina fläktar i Unifan-serien. Nu stämmer bolaget konkurrenterna Phanteks och Thermaltake över att inkräkta på Lian Li:s patent. Stämningsansökan rör Phanteks fläktar D30 och Thermaltakes Swafan-serie, där dessa har liknande terminalsystem för sammankoppling som beskrivs i patentet. Lian Li söker skadestånd för perioden fläktarna har saluförts samt att en licenskostnad betalas ut till företaget om Phanteks och Thermaltake önskar att fortsätta sälja sina sammanlänkade fläktprodukter.

Vi har konsulterat med patentjurister under utvecklingen av D30-seriens fläktar och dessa bedömdes inte inkräkta på några befintliga patent. Phanteks D30-fläktar är ursprunglig idé från bolaget själva och har pantenterats i flertalet länder till dags dato. – Pressutskick från Phanteks

I ett svar på stämningen hävdar Phanteks att de i samrådan med patentjurister konstaterat att bolagets D30-fläktar inte inkräktar på Lian Li:s patent. Vidare skriver Phanteks att de respekterar andra företags immateriella egendom, men att de i det här fallet har rätten på sin sida.

Nämnvärt i saken är att Phanteks och Thermaltake är långt ifrån de enda andra aktörerna utöver Lian Li som saluför sammanlänkade RGB-fläktar. Under årets Computex-mässa var detta ett koncept som flertalet andra företag introducerade, däribland Corsair, Seasonic och Hyte, och det är därför inte otippat att fler stämningar är att vänta framöver.