Amerikanska Bose dominerade under längre tid marknaden för brusreducerande hörlurar med Quiet Comfort-serien. På senare år har konkurrensen hårdnat i takt med att fler tillverkare tagit upp kampen, med Sony i spetsen. Nu tar Bose nya tag och meddelar att de stöper om Quiet Comfort-familjen.

Totalt lanserar de tre nya hörlurar och ett nytt namnschema, där tidigare modellers sifferordning fimpas. Toppmodellen, som ersätter Bose 700, får namnet Quiet Comfort Ultra. För ersättaren till två år gamla Quiet Comfort 45 blir namnet kort och gott bara Quiet Comfort. Sist i uppställningen är in-ear-modellen Quiet Comfort Ultra Earbuds.

Nygammal design och rumsligt ljud

De flesta nyheterna återfinns i Ultra-modellen. Här omdanar Bose designen helt, åtminstone ställt mot Bose 700. Föregångarens långsmala design skrotas och hörlurarna återgår till ett bredare huvudband och kåpor som går att fälla in. På hårdvarusidan lovar Bose ny systemkrets och mer avancerade mikrofoner, vilket ska ge ett lyft till både brusreducering och samtalskvalitet. Utvändigt består den bekanta multifunktionsknappen från tidigare modeller, med tillskott av ett reglage för ljudvolym.

bose1.jpg

Bose Quiet Comfort Ultra

bose2.jpg

Bose Quiet Comfort Ultra

Flaggskeppet får även sällskap av nya ljudfunktionen Immersive Audio, som möjliggör tredimensionellt ljud, även kallat spatialt ljud, oavsett vilken plattform eller enhet. Det görs genom en kombination av mjukvara och en ny sensor som håller reda på position och rörelse, men till bekostnad av batteritid. Hörlurarna erbjuder 24 timmars batteritid över Bluetooth och med brusreducering aktiverat, vilket sjunker till 18 timmar med Immersive Audio på. Laddning sker med USB Type-C, men för trådat ljud är det fortsatt 2,5-millimeterskontakt som gäller.

Namnet blir största skillnad för Bose Quiet Comfort

För de övriga två modellerna är skillnaderna inte lika drastiska. Quiet Comfort, som ersätter de tidigare 45-märkta hörlurarna, får utöver nytt namn främst mjukvaruuppdateringar. Designen ser i princip oförändrad ut och Bose trycker främst på att det nu går att justera brusreduceringen i fler steg.

bose3.jpg

Bose Quiet Comfort

Anslutningsmässigt är det Bluetooth 5.1 som gäller, med batteritid på 24 timmar och laddning via USB Type-C. Det ska även medfölja en ljudkabel med mikrofon, för den som föredrar trådad anslutning. Utöver de klassiska färgerna svart och vitt introduceras även en mörkgrön variant.

Bose Quiet Comfort Ultra blir tillsammans med Quiet Comfort Ultra Earbuds tillgängliga i oktober, men kan bokas via Bose svenska webbutik. Där ligger priset på 5 699 respektive 3 899 kronor. De något enklare Quiet Comfort, som är tillgängliga redan från den 21 september, landar på 4 599 kronor.

*Svenska priser tillagda 2023-09-18