Under Computex 2023 presenterade Asus värstingmodellen ROG Matrix Geforce RTX 4090, som med påkostad kylarlösning som ansluter sig samma kategori som föregångare likt Poseidon, Ares och Mars. Nu framgår att mastodonten är på väg ut till butikshyllorna, med lansering den 19 september.

Asus avtäcker Geforce RTX 4090 Matrix – byter kylpasta mot flytande metall

Med ROG Matrix handplockar (eng. binning) grafikkretsarna, i syfte att pressa klockfrekvenserna ännu lite högre. Med grafikkortet följer en 360-millimetersradiator försedd med tre fläktar. Pump, vattenblock och en cold plate bakas ihop tillsammans i en transparent låda runt grafikkortet, givetvis även försett med RGB-belysning.

bakat.jpg

Paketet med bland annat grafikkort, vattenblock, pump och cold plate.

Namnlöst-16.jpg
asus-computex-2023-17.jpg

ROG Matrix på Computex 2023.

Utöver det passar Asus även på att byta traditionell kylpasta mot flytande metall, något de vid avtäckandet menade att de var först i världen med. För att undvika att det droppar, flyter ut eller på annat vis riskerar komma i kontakt med övriga komponenter hålls det på plats bland annat med hjälp av epoxy-harts (eng. resin), som appliceras runt grafikkretsen.

Exakt vad grafikkortet ska kosta avslöjar Asus inte. Partnertillverkaren har andra vattenkylda exemplar, däribland Geforce RTX 4090 ROG Strix Gaming LC OC, som ligger runt 30 000-kronorsgränsen. Värstingvarianter som ROG Matrix lanseras generellt i förhållandevis begränsade upplagor, varför ett pris ytterligare några tusenlappar högre än det inte är omöjligt.