Nyligen rapporterade SweClockers att priserna på SSD-enheter nått rekordlåga nivåer, där enstaka modeller på 1 TB fanns för under 500 kronor. Anledningen bakom är stora överlager hos minnestillverkare och deras kunder, vilket tillsammans med en oväntat hård ekonomisk inbromsning skapat betydande obalanser där tillgången vida överstiger efterfrågan.

SSD-priser under 500 kronor för 1 TB (priskoll från 2023–09–03)

Nya siffror från Trendforce, en analysfirma med fokus på minnesmarknaden, pekar på en vändning, men samtidigt är prisbotten inte är nådd. Till minnestillverkarnas stora lycka växte marknaden för NAND-minne med 7,4 procent under årets andra kvartal, vilket spontant skulle kunna tolkas som att priserna på minneskretsar tagit ett steg upp.

Tvärtom har priserna fortsatt att dala med 10–15 procent, men att marknaden ändå fick erfara tillväxt beror på att försäljning ökad med 19,9 procent räknat i levererad kapacitet (bit). Bakom detta är att tillverkare av framförallt datorer och mobila enheter fått ned sina lagernivåer till sådana nivåer att det återigen finns ett köpsug, något som gett ett positivt utslag för tre av de fem stora minnestillverkarna.

Trendforce-Q2-2023-consumer-NAND.webp

Minnestillverkarnas omsättning för NAND-lagringsminne Q2 2023

Vinnarna på uppgången är Micron och SK Hynix, vilka ökade sin omsättning med 27,6 respektive 26,6 procent på kvartalsbasis, samt Western Digital vars omsättning steg med 5,4 procent. Industrins två giganter Samsung och Kioxia backade istället med 1,0 respektive 1,3 procent. Skillnaden kan tillskrivas att kvintetten inte är i fas med varandra, där Samsung och Kioxia har större problem med sina överlager än konkurrenterna.

Tredje kvartalet går mot sitt slut och när det är dags att sammanfatta perioden spår Trendforce en liknande trend som andra kvartalet. Priset på NAND-minne tros ha sjunkit med ytterligare 5–10 procent, men en fortsatt ökad försäljning tros marknaden växa med 3 procent. Som alltid dröjer det innan detta får genomslag hos konsumenter.

Billigare SSD-enheter fjärde kvartalet

I regel tar det några månader från det att en minneskrets säljs till att den dyker upp i en färdig produkt på butikshyllorna. Då priserna fortsätter att sjunka är det därför rimligt att anta att priserna på SSD-enheter fortsätter att sjunka under året, innan de så sakteligen börjar vända uppåt igen under början av år 2024.

Värt att påpeka är att uppgifterna går emot tidigare från branschtidningen Digitimes, som talat om att priserna på NAND-minne är på uppgång. Att så är fallet beror möjligen på att Digitimes tittar på spotpriserna för minneskretsar medan analysfirman Trendforce tittar på kostnaden per lagringsenhet (bit), varav det senare är vad som kan väntas göra avtryck på faktiska slutprodukter.