I veckan publicerade amerikanska konkurrensmyndigheten FTC färska dokument från granskningen av Microsofts förvärv av Activision-Blizzard. Det visade sig snabbt att Microsoft missat att censurera dokumenten och en av bolagets största läckor var därmed faktum. Det omfattar bland annat Microsofts roadmap för Xbox-konsolerna, inklusive flera hårdvarudetaljer.

Med nästa Xbox är Microsofts vision en "hybridplattform", som kombinerar både lokal hårdvara med molnet. Det är inte helt förvånande – redan år 2021 uttryckte Microsoft planer om att bygga in Game Pass i enklare enheter och direkt i TV-apparater. Planerna för nästa Xbox ser ut att vara ett mellanting som bakar in molntjänster med förhållandevis kraftfull hårdvara.

xbox1.png

Specifikationer för framtida Xbox-konsol

Från bilderna ser Microsoft däremot inte ut att ha bestämt sig för vem som ska få stå för musklerna. För processorn listar de "ARM64 vs x64" med AMD:s kommande arkitektur Zen 6 inom parentes. I raden under framgår att Microsoft därtill överväger hur små och stora processorkärnor kan balanseras. Det är utan tvekan relevant om Microsoft vänder sig till ARM-baserad hårdvara, där hybridkonfigurationer är vanligt sedan länge. AMD har å andra sidan inte experimenterat med det lika brett, men huruvida frågan är aktuell även vid val av Zen 6-arkitekturen går inte att utläsa.

Ray tracing och Navi 5

Att AMD står för grafikprestandan är betydligt mindre tvetydigt och frågan ser istället ut att handla om hur samarbetet ska utformas. Här nämner Microsoft Navi 5, vilket sannolikt ligger minst två generationer bort. AMD:s senaste grafikkretsar baserade på RDNA 3 går även under namnen Navi 3, vilket för nästa generation väntas kliva upp till RDNA 4 och Navi 4. Närmst till hand blir därmed en framtida "RDNA 5"-arkitektur eller motsvarande, vilket stämmer överens med en möjlig lansering runt år 2028.

På hårdvarusidan noteras även ett tillskott i form av integrerad hårdvara för artificiell intelligens och maskininlärning, listat som NPU (Neural Processing Unit). Det matchas med "ML Super Resolution" en bit längre ned, vilket kan vara planer på uppskalning assisterat av maskininlärning. Huruvida det handlar om en egen teknik eller implementering av existerande varianter framgår inte.

Trots att dokumenten är officiella från Microsoft innebär det inte att samtliga planer faktiskt träder i kraft. Kort efter läckan uttalade sig Xbox-chefen Phil Spencer och nämnde bland annat att flera av de läckta dokumenten innehåller detaljer som inte längre är aktuella. Huruvida det gäller framtida Xbox återstår att se.