De senaste åren har Microsoft haft spenderbyxorna på, inte minst vad gäller att köpa på sig spelstudior och utvecklare. I portföljen finns bland annat Bethesda och senast Activision Blizzard, även om den sistnämnda fortfarande är en pågående affär. I nyligen läckta dokument framgår att Microsofts drömmar inte tar slut där – de har sneglat åt både Nintendo och Valves håll.

I mailkonversationer från år 2020 diskuterar Xbox-chefen Phil Spencer möjligheterna att närma sig Nintendo med två andra högt uppsatta Microsoft-chefer. Där beskriver han bland annat Nintendo som "den primära tillgången för Microsoft" och en potentiell väg för Microsoft att fortsätta hålla sig relevanta för konsumenter och gamers.

DUhoZVA.webp

Mail från Xbox-chefen Phil Spencer

Han påtalar även att han tror att Microsoft, åtminstone då år 2020, är det amerikanska bolag med störst chans att få till ett förvärv av den japanska speljätten. Bäst chans innebär dock inte att Spencer faktiskt ser det som helt möjligt. Han skriver vidare att Nintendo dessvärre "sitter på en stor hög med pengar", som kombinerat med bristande intresse för att expandera inte är något vidare recept på en lyckad affär.

Han tillägger dock att det skulle kunna vara möjligt att öka Microsofts inflytande hos Nintendos styrelse, genom kontakter med ett annat företag som redan investerat kraftigt i Nintendo. Utan det ser han det som omöjligt, åtminstone om målet är att undvika ett så kallat "fientligt" övertagande. Han står däremot fast vid att Microsoft bör agera om tillfälle uppstår och nämner där även Valve, som också pekas ut som ett förvärv de inte skulle tveka att genomföra.

Huruvida lösa köpplaner i ett mail vars titel närmast kan översättas till "blandade tankar" fortfarande är på tapeten tre år senare är däremot högst oklart. I kommentarer från Phil Spencer angående de läckta dokumenten har Xbox-chefen påtalat att mycket av det äldre materialet inte är aktuellt och har förändrats sedan dess. Om det gäller även köpsuget efter de två speljättarna får framtiden utvisa.

Läs fler nyheter från Microsoft-läckan: