Microsoft gratisverktyg Paint har sett förvånansvärt snarlikt ut genom sin livstid, trots ungefär 40 år på nacken och många olika versioner. Med undantag för avstickaren Paint 3D är det inte känt för att vara något avancerat verktyg, utan innehåller främst enklare funktioner för att klippa, klistra och färglägga.

Det blir det viss ändring på framgent, åtminstone i Windows 11. I en uppdatering som rullat ut till Windows Insider-användare i Canary- och Dev-kanalerna får Paint stöd för olika lager och transparency, vilket gör det möjligt att spara bilder i PNG-format med genomskinlig bakgrund.

paint.jpg

Microsoft demonstrerar hur ett objekt kan klippas bort från sin bakgrund.

Paint_Layers.webp

Lagerfunktionen syns till höger.

Med lager är det möjligt att skapa mer avancerade motiv och bilder, genom att placera olika objekt ovanpå varandra. Det är ingen ny funktion i sig, utan är något som funnits i såväl gratisverktyg som betaltjänster i över 20 år. Två exempel är Photoshop och Gimp, som haft det sedan 90-talet. Utöver möjlighet att lägga till olika lager introduceras även en funktion för att automatiskt klippa bort bakgrunden i bilder, om än med något varierande resultat.

För användare som främst behöver ett verktyg för att snabbt beskära bilder kan tillägget minska behovet av flera olika bildtjänster, men för avancerade ingrepp lämnas fortfarande en del att önska. Exempelvis saknas verktyg som automatiskt detekterar och markerar objekt i bilder – där är det fortfarande endast frihandsmarkering eller gammal hederlig rektangel som gäller.