Under sommaren har Microsoft betatestat höstens stora uppdatering av Windows 11. Nu meddelar företaget att den kommer släppas för allmänheten 26 september. Eftersom Microsoft har övergått till att lansera en stor och ett antal mindre funktionsuppdateringar varje år är detta årets enda stora uppdatering. Den innehåller därmed en hel del nyheter.

Störst av dessa är AI-assistenten Windows Copilot, i princip en inbakad version av Bings chattbot som utöver sina vanliga funktioner även kan styra datorn genom att bland annat ändra vissa systeminställningar och starta program. Copilot är djupt integrerat i systemet och kan läsa data från bland annat kalendrar, e-post och Office-dokument.

Utforskaren har fått sin första rejäla uppdatering på länge, med ny design som bättre passar in i Windows 11:s formspråk, en ny gallerivy för bilder och avsevärt snabbare sök än tidigare.

Microsoft har övergett sin egen motor för hantering av arkivformat och har istället bakat in öppna källkod-projektet libarchive, vilket medför att systemet nu äntligen får stöd för filformaten RAR och 7zip utan att behöva installera tredjepartsprogram. Till att börja med handlar det bara om att öppna, men nästa år hoppas Microsoft kunna utöka det till att även skapa komprimerade arkiv i dessa format.

Windows_11_volume_mixer_early.jpg.jpg

Ny volymkontroll

Ytterligare en nyhet är en kraftigt förbättrad volymkontroll som nu kan styra ljudvolymen individuellt per program och inte bara för systemet som helhet. Det fungerar precis som i många spel med individuella reglage för musik, effekter, röster och så vidare.

dymanic_lighting_settings.png.jpg

RGB-inställningar direkt i Windows

De som gillar RGB-dioder kan också glädjas då Windows 11 22H2 får inbyggda kontroller för RGB-belysning från Acer, Asus, HP, HyperX, Logitech, Razer och Twinkly. Det gör det enklare att ändra färgtema utan att behöva göra justeringar i varsitt program för varje tillverkare.

Slutligen ingår en förbättrad backupfunktion som gör det enklare att flytta till en ny dator (eller återställa efter en krasch), och flera förbättringar i Aktivitetsfältet.