Intels Arc Alchemist-serie grafikkort lanserades för strax över ett år sedan och skulle innehålla fyra kort: A380, A580, A750 och A770. Ett år senare har tre av dessa släppts, men mellanmodellen A580 har fortfarande inte sett dagens ljus.

Att Intel slutade tala om kortet ledde till spekulationer kring dess framtid redan i början av året, och ju längre tiden går desto mindre troligt är det att Intel faktiskt kommer släppa det. A750 och A770 är inga superkort och konkurrerar närmast med kort som RTX 3060 och RX 6600 XT, så att släppa ett ännu långsammare kort med mindre grafikminne idag kan vara utan poäng för Intel.

Intel har varit väldigt tyst om nya Arc-grafikkort den senaste tiden, även om företaget har fortsatt att trycka ut nya drivrutiner som höjer prestanda och stabilitet i många spel. Inte minst efter lanseringen av Starfield då en uppdatering krävdes för att alls köra spelet. På Innovation 2023-eventet i början av september nämndes inte grafikkort alls.

De senaste ryktena om nästa generation Arc-kort, Battlemage, säger att de kommer släppas nästa år och att Intel har skalat ned ambitionerna från ”många” kretsvarianter till tre. För några veckor sedan råkade företaget dock visa upp prototyper av den nya toppkretsen BMG-G10 under en rundvandring för media i Malaysia, så utvecklingen ser ut att fortgå även om Intel inte är lika gapigt.