Microsofts kamp för att få tillstånd att köpa upp Activision Blizzard ledde i veckan till en stor läcka av företagets Xbox-planer. Företagets advokater laddade upp flera interna presentationer som bilagor till dokument de var tvungna att ladda upp till den amerikanska domstol som hanterar FTC:s stämningsansökan för att stoppa affären. Presentationerna innehåller saftiga detaljer om kommande Xbox-nyheter.

Nästa generation Xbox släpps 2028

Det ligger så klart så långt i framtiden att planerna kan komma att ändras en hel del, men en av presentationerna från läckan gäller nästa generation Xbox, som Microsoft hoppas släppa 2028. Den ska eventuellt övergå till ARM-baserad systemkrets, men Microsoft nämner även AMD ”Zen 6”. Grafikkretsen ska antingen köpas av AMD (Navi 5) eller utvecklas i direkt samarbete med företaget. Bland de tekniska landvinningarna Microsoft vill få med i konsolen nämns ”nästa generation” ray tracing, dynamisk global ljussättning och maskininlärningsbaserad uppskalning.

Nya modeller av Xbox Series X och S, och en ny handkontroll

En av de läckta presentationerna avslöjar att Microsoft har planer på att släppa en uppfräschad modell av Xbox Series X, med både uppgraderade komponenter och ett nytt cylinderformat chassi när spelkonsolen överger den optiska skivläsaren.

Även Series S ska få en mindre uppdatering, och båda får en ny handkontroll med kodnamn Sebile som får både haptisk återkoppling och inbyggt gyro som ger utvecklare nya möjligheter till intuitiv styrning av spel.

Molnhybrid-Xbox

Microsoft talar i presentationerna också om en potentiellt helt ny typ av Xbox med enklare hårdvara som enbart strömmar spel från Xbox Cloud Gaming till Game Pass-prenumeranter. Målet är att den ska kosta under 100 dollar och lanseras 2028.

Andra avslöjanden

Från de läckta presentationerna har också framkommit att Microsoft gärna vill köpa upp Nintendo, att företaget trodde att Baldur's Gate 3 inte skulle bli populärt nog att vara värt mer än fem miljoner dollar på Game Pass, och att Microsoft hade 33,6 miljoner betalande spelprenumeranter i april 2022.