Enligt nya rykten vill Google låta Pixel 8-serie leva länge hos användare. Detta genom att förse telefonerna med mjukvaruuppdateringar i åtta år, vilket kan jämföras med fem års mjukvaruuppdateringar som föregående generation ska få.

Informationen har dykt upp i samband med en stor läcka som avslöjar en mängd uppgifter om kommande Pixel 8 och Pixel 8 Pro. Det är otydligt om det handlar om säkerhetsuppdateringar eller ordentliga Android-uppdateringar, men innebär oavsett en ordentlig förändring från Pixel 7-serien som får Android-uppdateringar i tre år och fem års säkerhetsuppdateringar.

Även om Google satsar på längre mjukvarustöd för kommande generation Pixel-telefoner ligger företaget inte först på Android-sidan. Med Fairphone 5 har tillverkarna vridit upp mjukvarustödet till åtta år med säkerhetsuppdateringar och fem år med Android-uppdateringar. På andra sidan mobilvärlden förser Apple Iphone-enheter med IOS-uppdateringar i upp till sju år.

Prishöjning på ingång

Utöver uppdateringar ser den tidigare läckta prishöjningen ut att vara ett faktum. I USA ska de kosta 100 dollar mer än föregående generation, vilket lär översättas till en prishöjning på runt 1 500 kronor i Sverige exklusive moms och avgifter. Med moms och avgifter väntas prislappen landa på strax norr om 10 000 kronor för Pixel 8, medan Pro-versionen kan kosta upp mot 15 000 kronor.

På insidan är det Googles nya Tensor G3-processor som ackompanjeras av 8 GB primärminne för Pixel 8 och 12 GB för Pro-versionen. Batterikapaciteten väntas bli 4 575 milliamperetimmar (mAh) i Pixel 8, som även väntas kunna hantera snabbladdning med 27 W, medan Pro-varianten får batteri på 5 050 mAh som kan laddas med upp till 30 W. Båda versionerna ska ha stöd för trådlös laddning och vara vattentåliga med IP68-klassning.

Den 4 oktober ska Google visa de nya enheterna och då får vi se om den läckta informationen är korrekt eller inte.

Hur länge tror du Pixel 8-serien får uppdateringar?