För några dagar sedan överraskade Intel och meddelade att processorer baserade på arkitekturen "Meteor Lake" skulle anlända till stationära datorer år 2024. Löftet om lansering till stationärt visar sig nu vara något av ett missförstånd – det handlar inte om några traditionella modeller för LGA-sockel på konsumentinriktade moderkort.

Intel introducerar Core 14000 "Meteor Lake" – energieffektivitet i fokus

Fram till för några dagar sedan har Intel endast utannonserat Core 14000 "Meteor Lake" till bärbara och i all kommunikation varit tydliga med att processorerna primärt är framtagna för just det bärbara segmentet. Efter Intels uttalande, som skedde i en intervju med PC World, anade tyska Computerbase därmed ugglor i mossen och valde att gräva djupare.

Endast fastlödda processorer till färdigbyggda system

Efter kontakt med Intel såväl som moderkortstillverkare framgår att det rör sig om samma processorer för bärbara, men för sockeltypen BGA. Det är kort för Ball Grid Array, en variant där processorn är fastlödd i sockeln. Det används främst i små och kompakta system, däribland Intels numera avyttrade NUC-familj, men även i andra färdigbyggda datorer.

Intels svar till Computerbase är vagt och försiktigt formulerat, men nämner specifikt "stationära format som all-in-one (AIO)". Att Intel undviker att rakt av bekräfta det första uttalandet som felaktigt är att se som branschpraxis – genom att ge ett vagare svar behåller de mer svängrum och riskerar inte att behöva backa på uttalandet i det fall planerna förändras i framtiden.

Det är därtill ingen ovanlighet att processorer från de bärbara familjerna döps om och stoppas i vad som tekniskt sett är en stationär dator. Ett exempel är Intels Core 11000-serie, där Intel smög ut "Tiger Lake" med BGA-sockel för färdigbyggda system. Kombinerat med Intels tidigare uttalanden och fokus på bärbar prestanda är det ett betydligt mer sannolikt användningsområde för Meteor Lake till stationära datorer.

1-2160.c4dc80c3.png

Intels "roadmap" för kommande processorarkitekturer.

Nästa anhalt för traditionella stationära datorer är Core 14000 "Raptor Lake Refresh", som likt namnet antyder är samma arkitektur som för nuvarande Core 13000-serie i något uppfräschad version. Nästa stora skifte väntas istället fortsatt bli med "Arrow Lake", som kan anlända redan under första halvan av år 2024. Med det väntas även ett sockelbyte, där LGA 1700 ersätts med LGA 1851.