Nästa stora version av Windows, som förmodligen kommer heta Windows 12, är redan under utveckling på Microsoft. Tidigare rykten om systemet har handlat om den vanliga version som blir en uppdatering av Windows 11, men nu rapporterar Windows Latest att företaget även jobbar på en separat version som ska konkurrera med Googles Chrome OS.

Den lättviktiga Windows-versionen ska vara mer webbaserat och drivas av olika molntjänster. Tidigare rykten har talat om möjligheten att köra Microsoft 365-tjänsten Cloud PC direkt utan att först starta vanliga Windows, men det är oklart om de nya uppgifterna handlar om samma sak eller något annat. Edge och Bing med sin AI kommer ha en central plats i systemet, skriver Windows Latest.

Precis som Chrome OS väntas målet med den lättviktiga versionen av Windows 12 vara utbildningsmarknaden, och Windows 12 kommer fortfarande släppas i Home-, Pro- och Enterprise-versioner med traditionella Windowsprogram sida vid sida med moderna Windowsapplikationer, inbyggda Linux- och Android-funktioner och så vidare.