När Windows 10 släpptes ville Microsoft locka så många som möjligt att uppgradera till det nya systemet, och gjorde det gratis för användare med Windows 7, 8 och 8.1. Det berodde delvis på att många användare fortfarande höll fast vid Windows 7.

Erbjudandet att uppgradera gratis för existerande licenser gällde ett år från lanseringen, till 29 juli 2016. Men användare upptäckte snart att Microsoft inte stängde av nya aktiveringar därefter, och uppgraderingarna fortsatte både på datorer med inbyggda licenser och på system med köpta licenskoder. Microsoft tillätt även officiellt uppgraderingar för vissa grupper, till exempel de som använder hjälpmedel.

Nu skriver Microsoft i ett nytt supportdokument att gratisuppgraderingar avslutades 2016 och att möjligheten att uppgradera automatiskt genom att systemuppdateringar nu har stängts av. Uppgraderingar från Windows 10 till 11 är alltjämt gratis.

Windows Central har testat om det faktiskt stämmer, och lyckades fortfarande aktivera Windows 11 med nycklar köpta för Windows 7 och 8. Det finns så klart ingen garanti för hur länge det kommer fungera, så den som sitter på en gammal oanvänd nyckel och vill ha en till Windows 10/11-licens bör försöka så snart som möjligt.