En studie utförd i ett samarbete mellan Common Sense Media och Mott Children's Hospital, ett sjukhus kopplat till Michigan-universitetet, avslöjar hur mycket en del barn och ungdomar använder mobilen, skriver Business Insider.

Intressant nog för den här typen av undersökning handlar det inte om självrapporterade siffror utan om 203 frivilliga barn mellan 11 och 17 år som lät forskarna spara statistik över sin mobilanvändning på Android (Iphone-användare kunde inte vara med eftersom Apple inte tillåter externa skärmtidsapplikationer).

Youtube var den mest använda applikationen bland deltagarna – 86,2 procent nyttjade Googles videotjänst. Men Tiktok, installerad av nästan exakt hälften av deltagarna, var den i särklass mest använda applikationen. I genomsnitt tillbringade deltagarna 1 timme och 52 minuter på Tiktok.

Forskarna höll också koll på notiser deltagarna fick, och från vilka applikationer. Även här låg Tiktok långt före andra applikationer. Några deltagare fick upp till 5 000 Tiktok-notiser om dagen. Den siffran är extrem, men 60 procent av deltagarna fick totalt över 200 notiser varje dag.

97 procent av barnen i studien använde mobilen under lektionstid, och 59 procent var aktiva mellan midnatt och 05:00. Till aktivitet räknas även uppspelning av musik med skärmen avstängd, så åtminstone några av deltagarna var inte uppe och chattade in på småtimmarna.