Avancerad vattenkylning används vanligen i hembyggda speldatorer med rejält tilltagna komponenter, där bara grafikkortet ofta kostar dubbelt så mycket som en modern spelkonsol. Men de som helt enkelt föredrar att spela på konsol behöver inte längre känna sig uteslutna ur den vattenkylda gemenskapen, när EKWB lanserar ett monoblock för Playstation 5.

EK-Quantumx Coolingstation heter det, och har tagits fram för riktiga entusiaster. Dels är installationen inte busenkel, dels kostar bara blocket nästan lika mycket som spelkonsolen. Amerikanskt pris är 450 dollar, mot 500 dollar för Playstation 5 med optisk enhet.

Blocket täcker alla komponenter på Playstation 5-moderkortet inklusive CPU, GPU, arbetsminne, diverse kretsar som styr lagring och annat, och den inbyggda SSD:n. EKWB rekommenderar kunder att använda kylpasta och kylkuddar för optimal kontakt mellan blocket och komponenterna.

ekwb-vattenkylare-ps5.jpg

Vattenkylning av Playstation 5 med EKWB:s nya block och andra komponenter

Det går naturligtvis inte att bygga in vattenkylning i konsolens vanliga chassi, och eftersom det bara är själva kylblocket krävs ett mATX-chassi där övriga komponenter för vattenkylningen också får plats: Radiator och fläktar, ledningar för kylvätskan, en pump och ett vanligt ATX-nätaggregat. EKWB har byggd in en adapter som konverterar två 8-pinnars PCI-Express-kontakter till Sonys tvåstiftskontakt för likström.

Resultatet blir alltså en hembygd speldator trots allt. Det är bara det att den råkar ha en Playstation 5 istället för ett PC-moderkort med processor, grafikkort, minne och lagring.