Sedan den seglivade regenten Geforce GTX 1060 trillade av tronen i slutet av år 2022 har Steams grafikkortstatistik varit ovanligt turbulent även i toppen. Främst är det Geforce GTX 1650 som värmt förstaplatsen, men även RTX 3060 har tittat fram ett par gånger. När statistiken för september presenteras är det dags igen och förra generationens mellanklasskort är åter i toppen.

topp10gpuaug.jpg

De tio mest populära grafikkorten fram till september 2023.

I Steam-mått mätt är det ett relativt stort kliv och grafikkortet ökar från tidigare 4,87 procent till 6,27 procent, samtidigt som GTX 1650 trillar ned en bra bit under 5 procent. Geforce RTX 3060 säljs förvisso fortfarande hos återförsäljare både i Sverige och globalt, men den drastiska skillnaden handlar sannolikt inte om ett plötsligt köptryck på förra generationens grafikkort.

Kraftigt skiftande urval

Sist Geforce RTX 3060 klättrade upp till förstaplatsen var det tillsammans med en lika plötslig ökning av antalet användare med Windows 10 som operativsystem och kinesiska som systemspråk. Det mönstret syns även den här gången, med en större förändring i systemspråk. Ställt mot september handlar det om en ökning på över 5 procentenheter. Engelska ligger fortfarande högst, men alternativet "Simplified Chinese" är tätt bakom med 32 procent istället för tidigare knappa 27 procent.

Valve redovisar inte urvalet, som till synes förändras från månad till månad. Till följd av det bör Steam Hardware Survey främst ses som en grov uppskattning, som ger ett hum om vilken hårdvara som är mest populär. Att Geforce RTX 3060 är vanligt förekommande är det ingen tvekan om – modellen ligger högt även tidigare månader. Den nya förstaplatsen blir dock sannolikt kortlivad, förutsatt att enkäten skiftar tillbaka till tidigare fördelning mellan regioner.