I Postnords E-barometern summerar logistikbolaget läget på svenska e-handelsmarknaden, inklusive undersökningar, trender och framtidsspaningar. Nu anländer en ny rapport, där särskilt fokus riktas mot leveranser. I takt med att E-handeln skjutit i höjden har det tillkommit fler leveranssätt och under årets andra kvartal består just valmöjligheter som det viktigaste.

Enligt Postnord anser hela 59 procent att det viktigaste är möjligheten att välja hur varan levereras, exempelvis val mellan hemleverans, ombud och paketbox. Ställt mot samma kvartal år 2019 är det nu betydligt vanligare att helt avstå från köp om det föredragna leveranssättet inte finns. Det gäller särskilt åldersgruppen 30–49 år, där hela 45 procent avstår om produkten inte kan levereras som önskat. Att andelen är särskilt hög där tillskrivs att många är småbarnsföräldrar med mindre flexibel livsstil.

ehandel1.jpg

Statistik från E-barometern.

Det är dock inte bara själva leveranssättet som är viktigt – tid visar sig också vara prioriterat. Enligt undersökningen tycker 26 procent att det viktigaste är att få ett specifikt leveransdatum angivet. Rapporten menar att det är viktigt för att "skapa ett tryggt och förutsägbart köp som kan planeras in i vardagen". Med det menas bland annat möjlighet att planera för att vara hemma för leveranser eller undvika att paket lämnas obevakade vid dörren för länge.

Utlämningsställe är i särklass vanligast

Trots ökade valmöjligheter är utlämningsställe fortfarande det vanligaste leveranssättet. Av de som handlat på nätet är det 45 procent som fått leveransen till uthämtningsställe. På andra plats ligger postlåda med 19 procent, följt av 14 procent vardera för hemleverans och paketbox.

leveranser.jpg

Leveranser

Av de som fått varan till uthämtningsställe är det dock bara 26 procent som faktiskt ville använda sig av det leveranssättet. Postnord redovisar bland annat att intresset för paketboxar ökat stort ställt mot år 2019. Då var det endast 5 procent som föredrog paketbox, något som nu ökat till var femte konsument.

Vilket leveranssätt föredrar du?