Sony presenterade nyligen en nedbantad variant av Playstation 5 med ny design och precis som föregående version erbjuds en variant med skivläsare och en utan. Den digitala varianten går dock att uppgradera genom att köpa skivläsare separat, men vid installation verkar denna kräva uppkoppling.

Informationen kommer från ett Twitter-inlägg där lådan till nya konsolen visas. I det finstilta på lådan står det att internetuppkoppling krävs för att para skivläsaren med Playstation 5 vid installation. Det spekuleras att internetuppkoppling krävs för att validera äkthet och skapa en unik koppling.

Detta är förstås ett förhållandevis litet problem då majoriteten av användarna har tillgång till internetuppkoppling, men för folk utan är det ett större problem då de inte kan använda sin nyligen införskaffade skivläsare. Ytterligare problem kan uppstå i framtiden om Sony bestämmer sig för att stänga ner servrarna, vilket kan göra den nyköpta skivläsaren till en dyr brevvikt.

För tankar till Xbox One

Internetkravet har väckt reaktioner på internet där många pekar på Microsofts uppkopplingskrav med Xbox One, vilket inte togs emot väl och var något företaget backade kring ordentligt efter internetuppror. Sony har inte kommenterat detta och det kan hända att situationen ändras när företaget lyfter på locket officiellt och berättar mer om produkten.

Andra, lite trevligare, nyheter i samband med detta är att lanseringsdatumet i USA läckt. Den 10 november väntas konsolen anlända till butikshyllorna, men hur det ser ut med lansering i Sverige är för tillfället okänt.