Till årsskiftet spås Nvidia lansera en ny trio grafikkort och utöka Geforce RTX 4000-serien med Super-märkta modeller i det övre prestandasegmentet. Mer specifikt rör det sig om Geforce RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super och RTX 4070 Super. Nu pekar nya rykten på Nvidia drar ned produktionstakten på de ordinarie modellerna för att göra rum för nykomlingar.

Uppgifterna härstammar från kinesiska Board Channels (via Videocardz), men är något motstridiga. Inledningsvis beskrivs det som att grafikkorten är utgående, vilket skulle betyda att de helt slutar tillverkas. Att det är det som menas styrks av sista stycket, där de sista leveranserna uppges redan ha lämnat lagren och att det nu återstår för partnertillverkarna att tömma sina hyllor.

BoardChannels-4080-4070Ti.webp

Inlägget på Board Channels

Samtidigt uppges Nvidia endast sluta massproducera grafikkorten, vilket inte har riktigt samma innebörd. Att bromsa produktionstakten för att fokusera på andra produktsegment är inget ovanligt i sig och måste inte betyda att produkterna permanent utgår. Inlägget nämner inte heller specifikt Super-kort, utan endast att partnertillverkare inväntar nya produkter.

Skulle informationen stämma är det däremot ingen högoddsare att det är Super-märkta grafikkort det gäller. Det vore dessutom inte första gången de blir ersättare – Nvidia hade samma strategi för Geforce RTX 2000-serien. Där ersattes RTX 2070 och RTX 2080 av sina Super-märkta syskon och endast RTX 2060 fortsatte leva sida vid sida om den tillspetsade versionen.

Följer Nvidia samma mönster skulle det kunna betyda att RTX 4070 får samma behandling och lever kvar, medan de andra två framgent endast blir i Super-märkt utgåva. Huruvida det stämmer återstå att se efter årsskiftet. Nvidia intar scenen på CES 2024 den 8 januari, vilket är när ett eventuellt avtäckande spås vara i görningen.

Läs mer om Geforce RTX 4000 Super: