NVME-baserade SSD:er med PCI‑Express 5.0-gränssnitt är vrålsnabba, med sekventiella läs- och skrivhastigheter på uppåt 12 000 MB/s. Men de blir också betydligt varmare än äldre SSD:er med PCI‑Express 4.0 eller 3.0. Tester har visat att de blir så varma utan kylfläns eller aktiv kylning att hastigheten sänks till hårddisknivå.

Det har lett till att tillverkare skickar med allt rejälare kylflänsar, och en del inkluderar till och med en liten fläkt. Hur mycket nytta det senare gör är en något kontroversiell fråga, då de är så små att de inte flyttar speciellt mycket luft. Alla tillverkare har inte hakat på, så det råder uppenbarligen delade meningar även bland dessa.

Ett företag som nu har valt att satsa på fläktar är PNY, som i den nya modellen CS3150 har kylfläns med inte bara en utan två fläktar. Den kan också beställas i tre färger: Svart, vit eller RGB. Den sistnämnda har så klart lysdioder och kan anslutas till moderkortet med en 9-stiftskontakt (USB) för att styra färg och fläkthastighet.

Techspot rapporterar att PNY CS3150 med 1 TB kostar cirka 2 385 kronor, medan priset för 2 TB hittills är okänt. RGB-modellen kostar cirka 130 kronor extra.