Under förra året klubbade EU igenom det nya lagpaketet Digital Markets Act (DMA), vars syfte är att upprätthålla rättvisa på den digitala marknaden och reglera stora aktörer som räknas som gatekeepers likt Google, Microsoft och Apple. Det rör sig bland annat om krav att låta användare installera tredjepartsapplikationer, men också möjligheten att avinstallera förinstallerade applikationer – något som inte är en självklarhet i operativsystem som Microsofts Windows 11.

I ett nytt blogginlägg meddelar nu Microsoft att de i sitt arbete att rätta sig efter Digital Markets Act kommer att släppa en ny uppdatering för Windows 11, vilken ger användare större flexibilitet att avinstallera applikationer som är förinstallerade av operativsystemet. Det rör sig om applikationerna Kamera och Bilder, röstassistenten Cortana samt webbläsaren Edge och webbsökning med Bing via Windows sökverktyg, som med den nya uppdateringen kommer att gå att avinstallera helt och hållet.

Möjligheten att avinstallera webbläsaren Edge och webbsökning med Bing kommer endast att vara möjligt för användare som bor i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), vilket utöver EU-länderna inkluderar Norge, Island och Liechtenstein. Dessa användare kommer även kunna stänga av Microsofts nyhetsflöde samt annonser som annars varit obligatoriska i widgetbrädan.

Den nya uppdateringen finns tillgänglig som förhandsversion 22621.2787 till Windows 11 och kommer att rullas ut skarpt till operativsystemet innan den 6 mars 2024. Bolaget ämnar även att implementera förändringarna i Windows 10 inom samma tidsram.