Microsoft har lanserat ett nytt datorprogram och mobilapplikation kallat Windows App. Det är en samlingspunkt för företagets olika tjänster och funktioner för fjärrstyrda datorer. Microsoft har idag fem olika sätt att ansluta till och använda en dator över internet, som i vanliga fall har olika metoder för att ansluta. Med Windows App behövs bara ett program på datorn, en applikation i mobilen eller på plattan, eller en webbläsare på valfri plattform.

Windows App kan ansluta till Azure Virtual Desktop, Windows 365 och Microsoft Dev Box från Windows, Mac OS, IOS/Ipad OS samt via webben (även på Linux). Från Mac och IOS/Ipad OS går det även att ansluta till Remote Desktop Service och Remote PC, det vill säga vanliga Windows-datorer med fjärrskrivbord aktiverat. Varför det inte har släppts på Android framgår inte, men än så länge är det en betaversion som på Mac och IOS har släppts via Apples Testflight-tjänst och därmed som mest kan användas av 10 000 personer. Den lär alltså dyka upp snart även på Android.

Programmet är huvudsakligen riktat mot de som ofta använder fjärrskrivbord, det vill säga utvecklare och en del affärsanvändare. Men Windows App kan få större användning i framtiden om Microsoft får som det vill. Företaget har enligt rykten planer på att öppna Windows 365-tjänsten för konsumenter och kan även släppa en framtida version av Windows som är helt molnbaserad.