Den 19 november år 1998 släppte spelutvecklaren Valve sitt första spel i form av Half-Life - en FPS-titel som tog världen med storm tack vare en sömlös bandesign och en välberättad story, med den tysta protagonisten Gordon Freeman i spetsen. I helgen firar Half-Life hela 25 år, vilket inte går obemärkt förbi då Valve slår på stora trumman för jubilaren.

Till att börja med är spelet gratis att ladda ned på Steam under en begränsad period, samtidigt som övriga Half-Life-titlar är kraftigt rabatterade. Vidare släpper utvecklaren en stor uppdatering till spelet som gör det bättre anpassat till dagens datorer, med fintrimning för höga upplösningar, ordentligt stöd för handkontroller och moderna nätverksfunktioner. Valve har även insett att titeln inte fungerar korrekt på spelmaskinen Steam Deck, och därför har detta åtgärdats och spelet är nu verifierat.

Ovanpå detta innehåller uppdateringen nygammalt innehåll i form av Half-Life: Uplink, vilket var en fristående kampanj som skickas med vissa tidningar och hårdvara, samt Half Life: Further Data – en gratisskiva som delades ut under 1999 innehållandes tre multiplayer-kartor och flertalet skins. Därtill har Valve knåpat ihop fyra helt nya multiplayer-kartor för 25-årsfirandet, vilka ska "flytta gränserna kring vad som är möjligt att skapa i Half-Life-motorn".

Sist men inte minst har utvecklaren kontrakterat Secret Tape (gänget bakom Youtube-kanalen Noclip) att skapa en dokumentär om skapandet av Half-Life. Den timmeslånga videon innehåller intervjuer med nyckelpersoner bakom utvecklingen av spelet samt hur tankegångarna gick kring designen av de ikoniska vapnen, musiken, banorna och karaktärerna.

Spelade du Half-Life när det begav sig eller plockade du upp spelet vid ett senare tillfälle? Dela med dig av dina minnen i kommentarstråden!