X-kontot Kopite7kimi är tillbaka med nya läckta uppgifter om Nvidias kommande Blackwell-kretsar som kommer sitta i Geforce RTX 50-serien, rapporterar WCCF Tech. Den här gången påstår kontots källor att Nvidia kommer övergå från att använda TSMC:s N5-process – en optimerad variant av företagets 5-nanometerprocess – till den senaste 3-nanometerprocessen.

Enligt tidigare rykten hade Apple lagt beslag på nästan hela TSMC:s kapacitet när 3-nanometerprocessen nyligen togs i bruk för massproduktion, och används i tillverkningen av Apples A17 Pro- och M3-kretsar. Men TSMC vill så klart ha fler kunder och i takt med att kapaciteten byggs ut kan andra tillverkare också dra nytta av förbättringarna.

För Blackwells del handlar det enligt Kopite7kimi om 25–30 procent reducerad strömförbrukning, 10–15 procent högre prestanda per transistor och 42 procent mindre yta för samma antal transistorer jämfört med 5-nanometerprocessen. För Blackwell-kort riktade mot proffsmarknaden ska kretsarna kombineras med HBM3e-minne medan konsumentkorten enligt tidigare uppgifter får den nya minnestypen GDDR7.

En annan nyhet i RTX 50-serien blir enligt kontot stöd för Displayport 2.1, en uppdatering av anslutningsstandarden som lanserades 2022 och framför allt förbättrar kompatibiliteten med USB 4 och lägger till certifieringar av kablar för att klara de högsta överföringshastigheterna 40 och 80 Gbit/s.