Elektronikskatten har länge kritiserats av såväl svenska elektronikbutiker som konsumentorganisationer och även myndigheter – när Skatteverket och Kemikalieinspektionen utredde effekterna av den 2020 var resultatet att ämnen som klor, brom och fosfor i flamskyddsmedel inte har minskat sedan införandet och att skatten har ”bristande styreffekt”.

Både regeringspartiet Moderaterna och samarbetspartnern Sverigedemokraterna har tidigare kritiserat lagen, och nu har ett medlemsförslag röstats igenom på partistämman som innebär att partiet nu ska arbeta aktivt för avskaffandet av skatten som även är känd som kemikalieskatten.

joel-wickman-(privat).jpg

Joel Wickman. Foto: Privat

Förslaget har drivits av Joel Wickman som är ledamot för partiet i Göteborgs Egnahemsaktiebolag och ersättare i kommunfullmäktige och stadsbyggnadsnämnden. Han kan vara särskilt nöjd med omröstningen då partistyrelsens rekommendation till medlemmarna var att göra ändringar i skatten istället för att ta bort den.

När tror du att elektronikskatten kan försvinna?

– Eftersom Moderaterna sitter i regeringen är möjligheterna goda att lagstiftningen också tas bort i praktiken. Det krävs dock att övriga partier i regeringsunderlaget stödjer förslaget innan det kan klubbas igenom i riksdagen.

Din bror Erik är vd på Inet, en av de stora elektronikåterförsäljarna. Kommer det bli extra god stämning nu om ni ses i jul?

– Detta förslag är positivt för Inet och alla andra företag som drabbas av denna skadliga och helt verkningslösa ”miljöskatt”. Jag hoppas att det blir god julstämning för hela branschen och att det snart kan bli lite enklare att driva företag i Sverige.

pernilla-enebrink-(Tobias-Björkgren).jpg

Pernilla Enebrink. Foto: Tobias Björkgren

Pernilla Enebrink är vd på branschorganisationen Elektronikbranschen, vars medlemmar nu kan börja hoppas på ett slut på skatten, som bland annat har lett till att svenska butiker tvingas välja mellan högre priser eller lägre marginaler i konkurrensen med företag som skickar varor från andra EU-länder. Så här säger hon om Moderaternas beslut:

– Elektronikbranschen är oerhört glada över att Moderatstämman tagit beslut om att moderat politik är att arbeta för ett avskaffande av elektronikskatten. Sverigedemokraterna har sedan tidigare tagit ställning för samma sak. Låt oss nu hoppas att det går snabbt för regeringen att ta bort skatten. Den leder till dyrare hemelektronik och sämre miljö.

Pernilla Enebrink nämner också att ändringar nyligen drevs igenom av skatten med diverse förenklingar som skulle underlätta, men som istället har lett till 38 procent högre intäkter från skatten. I januari kommer avgiften gå upp ytterligare 6,5 procent eftersom den spårar konsumentprisindex.