De flesta datorspelare tycker att spel är för dyra och föredrar att vänta på reor. Det visar resultaten av en undersökning gjord av Ultra, ett företag som bland annat driver en spelbutik baserad på blockchain-teknik, tillsammans med Atomik Research.

Enligt undersökningen säljs 36 procent av alla datorspel till fullpris. 32 procent säljs rabatterade och resterande 32 procent ges bort gratis, exempelvis via ”veckans gratisspel” på Epic Games Store. 87 procent av respondenterna svarar att rabatter är viktiga och 75 procent tycker att storspel (”AAA”) är för dyra.

Även om få köper själva spelen till fullpris är det många som lägger ytterligare pengar på spel de tycker om. 68 procent svarar att de köper innehåll som battle pass-tillägg och utstyrslar till sina avatarer.

75 procent uppger att de köper spel från mindre utvecklare, så kallade indiespel, och listar utvecklarnas kreativitet som den viktigaste orsaken till intresset för dessa spel, tätt följt av viljan att prova något nytt. 36 procent säger samtidigt att de tycker det är svårt att hitta nya datorspel, och 96 procent att de läser recensioner innan de slår till på ett spel.

Enkäten har genomförts bland 2 000 spelare mellan 18 och 44 år i USA och Storbritannien, som alla spelar datorspel minst en gång i veckan.