En del spelare som har uppdaterat sina datorer till den senaste versionen av Windows 11, 23H2, har drabbats av försämrad spelprestanda, rapporterar Extreme Tech.

På bland annat Reddit och Microsofts supportforum har användare rapporterat hur spel som tidigare flöt på bra plötsligt har börjat hacka. En person beskriver hur spel som GTA 5, Valorant och CS: GO brukade fungera perfekt på hens bärbara speldator från HP, men har blivit ”ospelbara” efter uppdateringen. En annan användare på Reddit har en kraftfull dator med AMD:s Ryzen 5 5800X3D-processor och har uppmätt 5–8 procent lägre bildfrekvens efter uppdateringen.

Den reducerade prestandan verkar ha att göra med en felaktig aktivering av säkerhetsfunktionen "minnesintegritet" i säkerhetsmjukvaran Windows Defender. Microsofts har nämligen svarat båda dessa användare med ett förslag på en åtgärd: Nollställa Windows Defender, aktivera virtualisering i BIOS, starta Windows och aktivera minnesintegritet, och till slut starta om datorn.

Hittills verkar datorer med processor från AMD vara mest drabbade, något som troligtvis har att göra med att vissa moderkort för plattformen inte har haft virtualisering aktiverat medan funktionen "minnesintegritet" har forcerats i Windows Defender av den nya Windows-uppdateringen – en funktion som kräver att virtualisering är aktiverat på plattformsnivå.