I september 2023 uttalade sig Amazon och gjorde gällande att företaget ämnar införa reklam i deras filmer och TV-serier. Den nya prismodellen innebär att tittare kommer att kunna bli annonsfria om de ökar sin prenumerationsbetalning, med drygt 30 kronor mer per månad.

De nya intäkterna kommer att göra det möjligt, enligt Amazon, att fortsätta göra nytt innehåll och att investeringarna kommer kunna öka under en längre period.

Reklamen kommer däremot att dröja innan den kommer till Sverige då Amazon börjar med USA, Storbritannien, Kanada, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Mexiko och Australien under 2024. Begränsat reklaminnehåll börjar i dessa länder den 29 januari.

Färre annonser än streamingkonkurrenterna är målet uppger Amazon; där drygt 4 minuter per timme beräknas som en lägsta punkt.

Amazon är en av de senaste streamingtjänsterna som höjt sina priser. men i det här fallet genom införandet av annonser. Andra bolag som har börjat med reklam är Disney Plus, Hulu, Netflix och Paramount Plus, som inkluderar reklam i deras lägsta prisnivåer.