Året 2018 bekräftade utvecklarna GSC Game World att en uppföljare på det klassiska Stalker från 2007 var på ingång under titeln Stalker 2: Shadow of Chornobyl. En titelbild för spelet släpptes då vid sidan av lanseringsåret 2021. Åren som följde med pandemi och krig i Ukraina gjorde att den Kiev-baserade studion var tvungna att skjuta upp lansering, men nu har spelet fått ett sista släppdatum och det är den femte 5 september 2024 som gäller.

Sist vi hörde något Stalker-relaterat från spelstudion var att utvecklarna flyttade från Kiev till Prag och fortsatte utvecklingen där. Planen var då att släppa spelet i början av 2024, men sedan dess har nya utmaningar uppstått, vilket lett till denna sista försening. Utvecklarna lovar dock att detta blir den sista förseningen och att lanseringsdatumet verkligen är slutgiltigt.

Spelserien har hyllats för sin stämning och utmanande gameplay där spelare får utforska radioaktiva områden och försöka överleva på bästa sätt. Spelet beskrivs bäst som en skräckfylld överlevnadssimulator i förstaperson med en icke-linjär berättelse där spelaren har möjlighet att skapa en unik spelupplevelse. st