Samsung och Qualcomm har inlett samarbeten med uppstartföretaget Metalenz som utvecklar en helt ny teknik för biometrisk autentisering med ansiktsigenkänning, rapporterar Android Police.

Tekniken kallas Polar ID och är en direkt utmanare till Apples Face ID, men tar upp ungefär lika stor yta på framsidan av en telefon som en vanlig selfiekamera. Den kräver alltså ingen stor ”flärp” som på Iphone men är enligt utvecklarna lika säker.

Metalenz har sitt ursprung i ett labb på Harvard-universitetet och en forskargrupp ledd av Federico Capasso. Polar ID-tekniken använder en ny typ av sensor i en typ av material som kallas meta-ytor. Den kan registrera hur polariserat ljus reflekteras mot användarens ansikte. Varje människa har en unik tredimensionell ”polarisationskarta” som inte går att lura med till exempel en 3D-utskriven mask eller ett foto.

Det riktigt smarta är att Polar ID-sensorn kan bakas in i en vanlig selfiekamera, så framtida Android-telefoner från Samsung och andra tillverkare har chansen att springa om Apple på den här fronten. Metalenz har ställt ut en prototyp av Polar ID på MWC-mässan i Barcelona, och räknar med att sensorn dyker upp i produkter under 2025.