Apple släppte i helgen in den första emulatorn på App Store efter regeländringen häromveckan, en Game Boy Advanced-emulator kallad IGBA, skriver The Verge. Det handlar inte om en ny emulator utvecklad av veteraner inom emulatorscenen, utan ett försök att tjäna pengar på andras arbete.

IGBA visar sig nämligen vara en nästan hundraprocentig klon av utvecklaren Riley Testuts emulator GBA4IOS från mitten av 2010-talet, som han har gjort tillgänglig med öppen källkod under GPL-licens. GPL-licensen är inkompatibel med App Store eftersom Apples regler hindrar användare att fritt använda och distribuera produkten av koden, och det finns många exempel på IOS-applikationer vars utvecklare släpper koden med GPL på Github och den färdiga applikationen med Apples licens på App Store. Andra utvecklare som bidrar till ett sådant projekt måste också skriva under på att dela sin del av koden med två olika licenser.

Riley Testut var tonåringen som lanserade den första alternativa appbutiken för Iphone som inte kräver en ”jailbreakad” telefon, Altstore. Han har jobbat med Apple de senaste veckorna på att få klart en version av Altstore för EU-marknaden, där han även ska distribuera sin nyare emulator Delta. Han skriver på X att han inte är arg på utvecklaren av IGBA utan på Apple, som släppte igenom en uppenbar klon som bryter mot GPL-licensen, och tillägger sarkastiskt:

– Så glad att App Review finns och skyddar konsumenter mot bedrägerier och plagiat som detta.

Emulatorn försvann redan under natten från App Store, och enligt Joe Rossignol på Macrumors var det Apple som stoppade den eftersom den innehåller kod utvecklaren inte äger rättigheterna till.