Ryktet stämde. Under tisdagens Apple-presentation med titeln ”Let Loose” presenterades en ny Ipad Pro med M4-krets.

Som väntat fokuserade evenemanget huvudsakligen på nya Ipad-modeller, där nya 11- och 13-tumsmodeller av Ipad Air och Ipad Pro presenterades. De största nyheterna beträffande Air, förutom den större storleken, är att den utrustas med M2-krets och att frontkameran har flyttat till långsidan.

Mest handlade det dock om Ipad Pro, som presenterades som ”den tunnaste Apple-produkten någonsin” – 11-tumsmodellen är 5,3 mm tjock och 13-tumsmodellen är 5,1 mm tjock.

588353_1280.jpg
588350_1280.jpg
588348_1280.jpg

Får M4-krets

Som första Apple-produkt har Ipad Pro också fått en M4-krets, som har fyra prestandakärnor och sex effektivitetskärnor med upp till 50 procent snabbare CPU-prestanda än M2, enligt Apple. Även grafikprestandan har tagit ett rejält kliv framåt, då M4-kretsen packar en 10-kärnig GPU med raytracing.

En annan lågoddsare bland förhandsryktena var att Apple skulle trycka på M4-kretsens AI-kapacitet, och mycket riktigt presenterades M4 som ”ett oerhört kraftfullt chip för maskininlärning”, vars Neural Engine (en typ av neuronprocessor utvecklad av Apple) ska vara hela 60 gånger snabbare än den som först introducerades i Apple A11.

Den nya pennan Apple Pencil Pro, som bland annat utrustats med ”Hitta min enhet”-funktionalitet, presenterades också under evenemanget, liksom nya varianter av tangentbordet Magic Keyboard som passar Ipad Pro M4.