Ett nytt test från The Verge visar att Googles ratade AI Overviews fortfarande gör faktafel. Efter att ha frågat hur mycket klister du bör ha på en pizza svarar AI Overviews att du bör lägga in två matskedar – samma svar som tidigare blivit viralt. AI Overviews svar går även emot Googles tidigare löften om att uppdatera AI-funktionen.

Andra faktafel som AI Overviews har gjort är att felaktigt besvara hur du tar skärmbilder när du använder inkognitoläge i Chrome. Ett av AI:ns svar var att ta en skärmdump i en vanlig Chrome-tabb, ett annat svar var att det inte var möjligt att ta skärmdumpar i inkognitoläge.

Elizabeth Lopatto, reporter på The Verge, oroar sig även för att testerna kommer att bidra till att AI Overview fortsätter förmedla faktafel.

Helt fenomenala saker här. Varje gång någon som jag rapporterar om att Googles AI får något fel tränar vi den på att ha mer fel. – Elizabeth Lopatto, reporter på The Verge.

Verge_klisterpizza.webp

The Verge tipsades av en läsare som skickade in denna skärmdump.

Verge_Perplexity.webp

The Verge ställde samma fråga till chattboten Perplexity och fick ett annat svar.

Det har varit en turbulent start för AI Overviews. Sökfunktionen gjorde sig känd för att rekommendera klister som en ingrediens för pizza och att du bör äta stenar för att få i dig mineraler.

Googles sökchef Liz Reid erkände bristerna strax efter att faktafelen blev virala och har sagt att bolaget jobbar på att förbättra pålitligheten i svaren. En av åtgärderna som Google vidtog, enligt Reid, var att förbjuda AI Overviews från att generera svar på vissa frågor, bland annat pizzafrågan.

Google har inte kommenterat uppgifterna.