Den 11 juni presenterade Jabra sina nya flaggskeppshörlurar Elite 8 Active Gen 2 och Elite 10 Gen 2. Kort efter kom nästa nyhet från den danska hörlurstillverkaren: man lämnar till stor del marknaden för hörlurar riktade till konsumenter.

I ett pressmeddelande förklaras att Jabra kommer att avveckla produktserierna Talk samt Elite, vilket innebär att man lämnar marknaderna för bluetooth-mono-headset och öronsnäckor helt och hållet.

Jabras moderbolag, GN, säger att detta är för att ”ytterligare öka fokus och resurser på mer attraktiva delar av GN:s verksamhet”, med hänvisning till ökade kostnader till följd av hård konkurrens. Detta trots att Elite, som är hörlurar i premiumsegmentet, varit framgångsrika.

Omfokuseringen av produktlinjen Elite mot premiumsegmentet, som inleddes under 2023, har resulterat i en starkare lönsamhetsnivå än tidigare. De investeringar som krävs för framtida innovation och tillväxt i detta mycket konkurrensutsatta område bedöms dock inte vara motiverade på lång sikt med tanke på de risker som är förknippade med detta. – GN

Jabra kommer som planerat att lansera Elite 10 Gen 2 och Elite 8 Active Gen 2, som man menar är de bästa öronsnäckorna Jabra någonsin tillverkat, på marknaden senare i månaden. GN planerar sedan att påbörja avvecklingen av de berörda produkterna i slutet av året, men fortsätta tillhandahålla kundservice och support under ”flera år”.