Microsoft har i många år gjort sitt bästa för att få så få Windowsanvändare som möjligt att använda lokala konton, och istället använda ett Microsoft-konto. Trots att företaget så länge har sjungit Microsoft-kontonas lov har det först nu publicerat en guide som både förklarar hur användare kan byta mellan de två kontotyperna och varför det – enligt företaget – är bättre att välja Microsoft-konto.

Guiden visar alltså båda vägarna: Från Microsoft-konto till lokalt konto och tvärt om. Microsoft-kontonas fördelar är enligt företaget bland annat att inställningar och filer kan synka mellan olika enheter, och att användare inte behöver logga in igen på samma konto för att komma åt till exempel Microsoft 365-prenumerationer och Onedrive.

Den nya guiden är del av en större satsning där Microsoft även har publicerat guider till nycklar, TPM och VBS-baserad säkerhet samt lösenordsfri inloggning till Microsoft-konton.

Även om det är enkelt att följa Microsofts guide och byta från Microsoft-konto till lokalt konto kvarstår det faktum att det är rejält krångligt att skapa det första adminkontot på en ny dator eller efter ominstallation av Windows som lokalt konto.