Marknaden för SSD:er är stor och växande, och det finns plats för innovation inte bara inom spjutspetssegmentet där tillverkarna tävlar om högsta läs- och skrivhastigheter över PCI-Express 5.0. Western Digital höll nyligen en konferens för investerare och visade där upp nästa generation 3D QLC NAND-kretsar för SSD:er där kapacitet och kostnadseffektivitet är det viktigaste, rapporterar WCCF Tech.

Den nya kretsen kallas BICS8 2Tb QLC och har som namnet antyder en kapacitet på 2 terabit per fysisk krets. Kretsarna består av 218 lager. Utvecklingen är inte helt klar, men jämfört med existerande NAND-kretsar av QLC-typ har den nya kretsen högre kapacitet och prestanda.

En typisk NVME-baserad SSD på 2 TB består idag av 16 kretsar på vardera 1 terabit, det vill säga 128 GB. Western Digitals nya kretsar halverar utrymmeskravet för en sådan SSD till 8 kretsar på vardera 2 terabit/256 GB. Det kan leda till högre maxkapaciteter, till exempel SSD:er i M.2-format med 16 TB. Enligt Western Digital har de nya kretsarna dessutom bättre uthållighet, kortare svarstider och över 80 procent högre överföringshastighet.

Företaget ska till att börja med fokusera försäljningen på marknaderna för datacenter och AI, men när tekniken mognar lär kretsarna även dyka upp i SSD:er på konsumentmarknaden.