Något märkligt håller på att hända på Steam. På topplistan över de mest spelade spelen ligger som så ofta Counter-Strike 2 etta, följt av Dota 2. Men på tredje plats – före titlar som PUBG: Battlegrounds, Apex Legends, Elden Ring och Destiny 2 – ligger spelet Banana.

Banana är ett så kallat clicker-spel där det enda spelaren kan göra är att då och då klicka på en banan för att få nya bananer. Varje typ av banan fungerar som ett ”skin” och kan säljas på Steams marknadsplats. Spelare kan skicka in nya förslag på bananer på Discord. Utvecklarna lägger till de mest omtyckta designerna.

Att spelet har ökat så snabbt och mycket i popularitet kan delvis förklaras av att spelare har upptäckt att det går att tjäna pengar på det. Ovanliga bananer säljer för tiotals eller i vissa fall över hundra dollar, och en mycket ovanlig gyllene banan har sålts för över 1 000 dollar.

För några dagar intervjuade Polygon Hery, en av utvecklarna bakom spelet, som förklarar framgångarna med att det är en laglig ”oändliga pengar-bugg”. Spelet är helt gratis att spela och så länge någon är villig att betala för bananerna kan spelare fortsätta klicka på bananen i hopp om rara frukter.

steam topplista.jpg

Steam-topplistan under söndagen

Det förvånar knappast någon att Banana har drabbats av botar. När antalet spelare låg kring 140 000 erkände Hery att bara runt en tredjedel var människor. Hur många av de 782 899 spelare som under söndagen som mest hade spelet igång som var människor är okänt.

Några användare på Banans Discord-server och Steams forum spekulerar kring vad avsikten med spelet är. Handlar det om ett pyramidspel? Ett sätt för utvecklarna att tjäna lätta pengar (utvecklaren får tio procent av försäljningspriset när spelare säljer Steam-föremål)? Hery säger till Polygon att det helt enkelt bara är ett knäppt spel med bananer.