Finska startup-företaget Flow Computing ska utveckla en kretsdesign som de påstår ska göra din processor 100 gånger snabbare. Företagets Parallel Processing Unit (PPU) ska avlasta arbetsprocessen för processorer och enligt bolaget ska denna kunna fördubbla prestandan av vilken beräkningskod som helst, oberoende av tillverkare eller arkitektur.

Flow_Computing.webp

Timo Valtonen, VD på Flow Computing.

Att köra en PPU ska heller inte ha några särskilda systemkrav, enligt bolagets VD Timo Valtonen. IP-blocket som står till grund för designen ska tydligen även få plats i telefoner och smartklockor, men kan också skalas uppåt till betydligt kraftfullare enheter. Flow Computing-chefen påstår att PPU kommer användas främst för att köra krävande applikationer.

– Apple skulle exempelvis kunna köra sin nyligen uppvisade Apple Intelligence lokalt på en enhet i stället för att köra den från molnet, säger han.

Vidare förklarar Flow att bolagets PPU kommer att eliminera behovet av ständigt ökande klockfrekvenser för att höja prestandan på processorer. Däremot är det svårt att bekräfta Flows påståenden just nu då PPU:n inte finns ännu. Företaget har enbart genomfört simuleringar som visar att tekniken går att utveckla.

Flow_Computing_Sim.webp

Resultat från tester som Flow har genomfört.

PPU:n kommer inte kunna köpas som en separat produkt som du kan uppgradera din processor med. Flow ska i stället locka till sig tillverkare som AMD, Intel och Qualcomm för att använda en PPU i sina processorer för både konsumenter och företag. Om Flow hittills har lyckats attrahera några samarbetspartners i processorvärlden är för närvarande oklart.

– Vi har redan ett koncepttest redo. Men i och med att PPU kommer att vara inuti själva processorn kommer den kommersiella lanseringen att bero på när tillverkarna vill lansera de PPU-integrerade processorerna, säger Timo Valtonen.