Förra året publicerade det amerikanska psykologsamfundet en varning till föräldrar om farorna med sociala medier. En studie publicerad i den medicinska tidskriften JAMA 2019 visade att tonåringar som tillbringar tre timmar eller mer om dagen på sociala medier har dubbelt så hög risk att drabbas av ångest och depression. 2023 var den genomsnittliga siffran i den åldersgruppen 4,8 timmar om dagen.

Vivek Murthy är viceamiral och högsta chef på den amerikanska myndigheten Public Health Survice Commissioned Corps (PHSCC), en motsvarighet till svenska Försvarsmedicincentret. I en debattartikel i New York Times presenterar han ett nytt förslag för att tackla problemet: Inför hälsovarningar på sociala medier, ungefär som varningarna som länge har funnits på tobaksprodukter.

Förslaget har fått stor uppmärksamhet i media och diskuteras så klart flitigt på just de sociala medier varningarna skulle hamna på.

Har funkat för cigaretter

Avsikten med förslaget är att uppmärksamma allmänheten på de negativa konsekvenser för mental hälsa som sociala medier medför. Vivek Murthy skriver att tobaksbruket har minskat sedan varningarna på cigaretter infördes 1965, och han tror att detsamma kan gälla sociala medier.

Precis som hur tobaksindustrin kände till hur dåligt rökning är för hälsan är de negativa konsekvenserna sedan länge kända på företagen som driver sociala medierna. I en intern presentation från Facebook som läckte 2019 skrev företaget bland annat: ”Vi gör problem med kroppsbilden värre för var tredje tonårsflicka”.

Myndigheten PHSCC har ingen makt att driva igenom krav på den här typen av varningar, och det är därför upp till USA:s kongress om det ska bli verklighet.