Nvidia har gått om Microsoft som det högst värderade bolaget i världen och står nu på ett börsvärde på 3,35 biljoner USD, vilket motsvarar runt 35 biljoner kronor. Under tisdagen steg aktien med 3,6 procent, vilket var tillräckligt för att ta förstaplatsen på världsmarknaden. Sedan 2022 har bolagets aktievärde niodubblats som följd av den generativa AI:s framväxt.

Bolaget, som tidigare har varit mest känt för sina Geforce-grafikkort, har vuxit lavinartat på marknaden för AI-kretsar. Förra året gjorde bolaget en rekordomsättning på 628 miljarder kronor, där datacenter-divisionen, som producerar beräkningskretsar, utgjorde bolagets största intäktskälla.

Tidigare i månaden nådde Nvidia en milstolpe när företagets börsvärde översteg 3 biljoner USD och blev det näst högst värderade bolaget i världen.

Den stora efterfrågan kommer från bland andra OpenAI, Microsoft och Alphabet, som använder Nvidias kretsar för att köra sina AI-modeller. Enligt CNBC har bolaget även en 80-procentig andel i AI-kretsmarknaden just nu, och efterfrågan lär inte krympa i framtiden, då även X har lagt ett bud på Nvidias kretsar.