De första officiella recensionerna för Microsofts Copilot Plus-datorer, utrustade med Qualcomms Snapdragon X Elite-kretsar, har kommit ut. Hittills har samtliga recensioner endast tittat på Vivobook S 15 från Asus och den breda slutsatsen är att datorerna har en bra batteritid och att Snapdragon X Elite har en hög prestanda som lovat.

Systemkretsens NPU är, enligt datorsidan Videocardz, den snabbaste på marknaden då den klarar uppemot 45 biljoner beräkningar i sekunden. Det återstår att se om systemkretsen kan behålla den titeln när Intels Lunar Lake och AMD:s Strix Point lanseras.

Recensenterna noterar en tydlig brist med Snapdragon X-datorn i att grafikupplevelsen i spel är allt annat än optimal. Just nu går det inte att ändra upplösning i vissa spel för att matcha skärmens, och andra spel körs i färre FPS än förväntat, även med en uppskalare påslagen. Videocardz slutsats är att grafikkretsen Adreno inte är byggd för gaming.

Enligt den tyska datorsidan Notebookcheck är gaming Snapdragon X-datorernas svagaste sida och det är oklart om vissa spel har en "native"-implementation för ARM eller om de är emulerade. Det har dessutom stoppat recensenter från att ordentligt testa spel på Asus-datorn. Jonas Thörnqvist, testredaktör på SweClockers, är inte förvånad.

jonas_2.jpg

Jonas Thörnqvist, testredaktör på SweClockers.

– Att Snapdragon X Elite skulle erbjuda bristande spelprestanda vid lansering kommer inte som någon direkt överraskning sett till att spelen måste köras genom ett nystöpt översättningslager. Men precis som vi sett med Valves Proton så finns det säkerligen förbättringspotential framöver för Microsofts Prism-teknik, säger han.

Tidigare har det rapporterats att Microsoft stoppat funktionen Recall från att lanseras tillsammans med Copilot Plus-datorerna. Därför har en stor del av datorerna ännu inte släppts till recensenter.