När Microsoft släppt uppdatering KB5036979 för Windows 10 i april i år slank en bugg med som sedan dess har irriterat användare. Buggen gör att det inte går att högerklicka på varken Start-menyn eller i Aktivitetsfältet för att visa den vanliga kontextmenyn.

Istället visas dialogrutan Öppna med som frågar ”hur vill du öppna den här filen?” – en dialogruta som vanligen dyker upp när användaren dubbelklickar på en fil av en typ som inte har något standardprogram.

Nu rapporterar MS Poweruser att Microsoft har hittat var i koden buggen uppstår och utlovar en fix för den i en kommande Windows 10-uppdatering. Buggen har drabbat både version 21H2 och 22H2 av systemet. Uppdateringen blir en av de allra sista för 21H2 eftersom den går i pension i slutet av juni. 22H2 kommer fortsätta få uppdateringar till oktober 2025 och därefter enbart säkerhetsuppdateringar till användare som betalar extra för det i maximalt tre år till.

Buggen är inte den enda som har letat sig in i Windows 10 de senaste månaderna, trots att Microsoft förra året meddelade att det var slut på nya funktioner i det äldre systemet. En uppdatering av Edge i april installerade av misstag även ett Copilot-program, vilket först fick användare att tro att Microsoft försökte pracka på alla användare sin nya AI-hjälpreda.