Förra året satte Europaparlamentet stopp för det omdiskuterade och bland experter hårt kritiserade lagförslaget ”Chat Control”. De senaste månaderna har det nuvarande ordförandelandet, Belgien, drivit på hårt för att få igenom att nytt kompromissförslag.

För några dagar sedan nåddes en preliminär uppgörelse och idag ska EU:s ministerråd rösta för om förslaget ska gå vidare till en ny omgång förhandlingar med parlamentet och EU-kommissionen, skriver TT. Sverige har, som SweClockers uppmärksammade häromdagen, bestämt sig för att rösta ja under det här mötet men flera länder har inte gått ut med hur de kommer rösta.

Omröstningen idag gäller huruvida ministerrådet alls ska ta vidare förslaget till parlamentet, och även om det får en stark majoritet måste förespråkarna övertyga en majoritet av parlamentarikerna i det inkommande nya parlamentet.

Kritiker till det ursprungliga förslaget är inte nöjda med den nya kompromissen, som flera anser har samma grundproblem. Meredith Whittaker, vd på Signal Foundation som driver utvecklingen av Signal-protokollet som krypterar kommunikationen på bland annat Whatsapp och Messenger, skriver så här:

– EU:s förslag för att skanna alla meddelanden innan de skickas är samma gamla massövervakning i en ny skrud. Oavsett om det kallas en bakdörr, en huvudentré eller ”uppladdningsmoderering” underminerar det kryptering och skapar allvarliga sårbarheter.