Idag skulle EU:s ministerråd rösta om den hett diskuterade CSAM-förordningen, även känd som Chat Control 2.0. Men enligt TT plockades diskussionspunkten bort i sista minuten eftersom medlemsstaterna fortfarande är oeniga.

nikka.jpg

Karl Emil Nikka, IT-säkerhetsexpert.

För IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka var beskedet glädjande då han anser att Chat Control bryter mot mänskliga rättigheter och EU:s egna stadgar. Hans kamp mot Chat Control fortsätter.

– Det enda vi vet än så länge om det här förslaget är att det bedöms inte finnas tillräckligt stor anhängarskara för förslaget för att det ska vara värt att gå vidare med. Men det innebär att det kommer göras några få förändringar innan de gör ett till försök, säger han.

Det var svenska EU-kommissionären Ylva Johansson som först föreslog Chat Control år 2022 som en nödvändig åtgärd för att förebygga sexuella övergrepp mot minderåriga genom att låta myndigheter genomsöka chattar och mejl. Förslaget har kritiserats av integritetsaktivister och IT-säkerhetsexperter för att det kan leda till massövervakning och slutet för end-to-end-krypterad kommunikation.

Förslaget som det skulle röstas om idag togs fram av det belgiska ordförandeskapet som en reviderad version av det ursprungliga Chat Control-förslaget, som EU-parlamentet röstade emot. Till skillnad från det första förslaget nämner kompromissförslaget aldrig end-to-end-kryptering direkt, utan föreslår istället att AI ska genomsöka bilder, videoklipp och länkar för pornografiskt innehåll.

Sverige är ett av de länder som valt att rösta för det belgiska kompromissförslaget, tillsammans med bland andra Danmark, Spanien och Italien. Medlemsstaterna Tyskland, Österrike och Polen är emot förslaget i dess nuvarande form.

Det är för närvarande oklart när diskussionen om Chat Control kommer att återupptas, då Belgien endast har en vecka kvar av sitt ordförandeskap över ministerrådet.

SweClockers har sökt IT-säkerhetsexperter och svenska politiker för en kommentar.