YouTube avbryter nu alla premiumabonnemang om de är registrerade i ett annat land via VPN, skriver Android Authority. Detta uppmärksammades först på Reddit av prenumeranter som plötsligt fått sina abonnemang avbrutna. Det gemensamma mönstret är att de betalade för ett billigare abonnemang än vad som är tillgängligt på deras hemmamarknader via VPN.

Premiumtjänsten har olika priser i olika länder och regioner. I praktiken innebär det att du kan få tillgång till annonsfritt innehåll för en mindre peng om du prenumererar i ett land där tjänsten kostar mindre. Ett av länderna som många vänder sig till för prenumerera på Premium är Ukraina, där månadsavgiften är runt 25 kronor.

Yotube_Premium_Cancelled.webp

Det här meddelandet har skickats till användarna som köpt Youtube Premium via VPN. Bildkälla: Reddit

YouTubes modell bygger på att du antingen ser annonser eller betalar för en premiumtjänst. Tidigare har vi rapporterat om att sajten ska prova att lägga in annonser på serversidan för att göra dem omöjliga att skippa via en annonsblockerare.

Varken Google eller YouTube har kommenterat stoppet och det är för närvarande oklart hur de upptäcker att du använder VPN för att få ett billigare premiumabonnemang.